Dýňové kari s rýží a cizrnou

V těchto chladnějších dnech to chce něco dobrého na zahřátí a kari je k tomuto účelu víc než ideálním. Je rychle hotové, vegetariánské a dokonce i veganské, plné vitamínů a díky kokosovému mléko i velmi syté. Takže ,když už nevíte co s dýní a polévky jste se přejedli zkuste tento lehký recept a budete naprosto spokojení.


Ingredience pro 4 osoby:

  • cca dva hrnky rýže, druh nechám čistě na vás , já použila klasickou dlouhozrnnou ,ale vynikající je i mix s indiánckou nebo celozrnnou - uvaříme dle návodu na obalu
  • polovina menší dýně hokkaido, neloupané a nakrájené na menší kostky
  • konzerva cizrny
  • sůl
  • chilli sušené, dle chuti
  • koriandr nebo alespoň petrželka
  • plechovka kokosového mléka, cca 250-300 ml
  • zeleninový vývar, cca 400ml
  • koření Garam masala, používám tuto firmu  , jedná se o skvělou směs indického koření bez chemie, kupuji si ji většinou v menších obchůdcích,ale našla jsem ji i na totmo eshopu, tak koukněte co je zde vše za druhy a popřípadě namíchejte doma
  • špetka mleté papriky pro hezčí barvičku
  • kokosový olej
Na pánev dáme trošku kokosového oleje a lehounce na něm opečeme kostičky dýně, přidáme koření Garam masala  a minutku necháme za stálého míchání opéct, koření se tak úžasně rozvoní. Poté přilijeme trochu vývaru tak aby byla dýně téměř ponořená a necháme nezakryté za občasného míchání skoro vyvařit. V tomto okamžiku by měla být dýně krásně měkká. Vhodíme cizrnu a zalijeme kokosovým mlékem. Necháme prohřát a dochutíme solí, kořením nebo jen chilli. Vmícháme čerstvý koriandr nebo petrželku, já osobně dávám obojí. A ihned podáváme s rýží :)

Tip: všechny tekutiny jako vývar nebo kokosové mléko přiléváme pouze nutné množství, tak aby byla omáčka krásně hustá a krémová.


Dobrou chuť


Komentáře

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky