Ratatouille aneb Vůně francouzské kuchyně

Dnes pro Vás mám velmi tradiční francouzský recept na jejich oblíbené venkovské jídlo Ratatouille ( asi ho znáte hlavně díky animované myšce ) a navíc pro Vás mám i zajímavou recenzi na jednu nádhernou novou kuchařku v mé sbírce.


Kuchařka nese moc povedený název - Vůně francouzské kuchyně od Michela Rouxe. Michel promítl do své kuchařky mnoho tradičních francouzských receptů, které si i léty občas trochu vylepšil a zdokonalil. Detailně zde zkoumá rozmanitost téhle vyhlášené kuchyně, kterou postupem času ovlivnilo hned několik stylů a zvyků. V knize najdete i pár zajímavých osobních postřehů k jednotlivým ingrediencím, jako je pro Francouze nezbytné víno nebo sýry..Musím uznat, že na knize Vás v první řadě zaujme velmi kvalitní zpracováním ! Už na dotek je prostě jiná než většina kuchařek, přirovnala bych jí kvalitou zpracování ke kuchařce blogerky Kitchenette. ( kterou jsem si samozřejmě koupila také :)  Kvalitní papír, úžasné fotky a prostě do posledního písmenka dokonalé zpracování této kuchařky, z ní činí poklad mé sbírky :)

Sám pan autor Michael :)

A musím poděkovat týmu Dobre-knihy.cz , že mi ji poskytli k recenzi. Pojala bych to jako takové "poděkování" za těch xlet co už u nich nakupuji :) Ano mí přátelé moc dobře ví ,kde jim doporučuji nakupovat knížky. A téměř všechny kuchařky a i romány mám právě odsud. Velkou výhodou je hlavně rychlost s jakou mají novinky skladem ( ano musím knihu mít pomalu hned co vyjde, asi moje úchylka :), dále Vám ji doručí opravdu bleskově domů ( i když já preferuji jejich výdejní centrálu na Praze 7 ) a v neposlední řadě knihy jsou zde o dost levnější než jinde. Což je pro mě velmi důležité, za knihy celkově utratím dost peněz, takže jejich slevy od 15-35% a někdy i více jsou pro mě nepřekonatelné. Například právě tato kuchařka - Vůně francouzské kuchyně by normálně stála 699,- a tady ji seženete za 560,- takže to je fajn. Takže ještě jednou děkuji za dárek a oznamuji, že dalších xlet zůstanu věrným zákazníkem :D ( P.S. teď jsem se koukala na novinky do předobjednávek a nutně potřebuji asi pět dalších kuchařek , asi si budu muset najít brigádu :D ).

V knize najdete i mnoho sladkých dobrot, jako je například tato čokoládová pěna,na kterou se chystám co nejdříve :)
No nevypadá to skvěle? :) 

No nic, zpět k receptu, nachystala jsem si tedy pro Vás tohle tradiční zeleninové jídlo, jen v maličko jiné úpravě než jí uvařil sám Michael, jíme přeci jen očima, takže podle vzoru animovaného myšáka, jsem zeleninu nakrájela místo kostiček na plátky :) A bylo to vynikající, tohle jídlo Vám prostě vykouzlí úsměv na tváři, jinak to ani nejde.


Tradiční úprava Ratatouille,která je vynikající i za studena :) 

Ingredience pro dvě osoby jako hlavní chod:

  • 1 červená paprika
  • 1 menší cuketa
  • 1 menší lilek
  • 1 žlutá malá cibule, nadrobno posekaná
  • 2 velká rajčata, ideálně co nejčervenější
  • cca 10 cherry rajčátek
  • olivový olej
  • 1-2 stroužky česneku, prolisovaného
  • čerstvý tymián a rozmarýn,nasekané nadrobno
  • pepř
  • sůl
Nejprve si předehřejeme troubu na 190°C. Cuketu i lilek si nakrájíme na kolečka, posypeme solí a necháme 15 minut vypotit na kuchyňské utěrce. Poté zeleninu dobře ze všech stran otřeme. Do mixeru dáme cherry rajčátka, česnek a cibuli, umixujeme dohladka. Směs opepříme, osolíme a smícháme s lžící olivového oleje. Tuto směs rozetřeme rovnoměrně na dno zapékací mísy. 

V knize nechybí ani rybí pokrmy ..


...nebo drůbež či zvěřina :) 

Papriku zbavíme jadřince a nakrájíme na "kolečka", to samé uděláme s rajčaty a poté už jen zeleninu skládáme do zapékací mísy viz foto. 


Všechnu zeleninu dobře posypeme bylinkami, opepříme, osolíme a zakapeme olivovým olejem. Dáme péct do trouby na cca 30-40 minut dokud nebude měkká a okraje zeleniny lehce nazlátlé. Ratatouille pustí trochu šťávu, což není na škodu, v originálním receptu je šťávy také více. Nyní necháme lehce vychladnout a podáváme ideálně s čerstvě upečeným venkovských chlebem. A jakmile ochutnáte ,pochopíte proč je tohle jídlo tak oblíbené. Jednotlivé chutě zeleniny se promísí s bylinkami a namočený chléb do šťávy z Ratatouille je prostě božská dobrota...no jen to zkuste :) 


Dobrou chuť

Komentáře

  1. Tahle klasika nikdy nezklame, máš ji krásně urovnanou!

    OdpovědětVymazat
  2. děkuji Hani, mi jí doma moc často neděláme, znáš to není tam maso, smetana nebo slanina :D takže vvětšinou tuhle dobrotu jím sama :)))

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky