Jáhlové matcha kuličky s kokosem

Pokud rádi mlsáte nebo už si chystáte seznam na vánoční cukroví, určitě Vás potěší recept na velmi zdravé nepečené kuličky. Vydrží v lednici tři dny,ale já vám zaručuji , že všichni milovníci matcha čaje zajásají a snědí je na posezení :) Nejlepší jsou dokonale vychlazené a podávané třeba k právě dost populárnímu Matcha latté.


Ingredience na cca 16 ks ( záleží na velikosti kuliček ):

  • 1 hrnek jáhel
  • 2,5 hrnku mandlového mléka
  • sůl
  • kokosový olej
  • strouhaný kokos
  • cca 4 g Matcha tea
  • 150 g sušených švestek
  • lesní med dle chuti
Nejprve si musíme uvařit jáhly. Ideální je jáhly propláchnout horkou vodou a pak je dát vařit do vroucího mandlového nápoje ( můžete použít i jiný neochucený nápoj ). Vaříme 10 minut, poté vypneme a jáhly přiklopíme a půl hodiny necháme dojít pod pokličkou. Všechno mléko by se mělo vsáknout a jáhly by měli být měkčí, ne úplně na kaši,ale prostě trochu měkčí než pro obvyklou přípravu, přeci jen z nich budeme dělat kuličky. Pokud se Vám zdají jáhly moc tvrdé není nic snazšího než dolít trochu horkého mléka a opět dát na sporák dokud se nevsákne. Pokud jsou naopak podle Vás trochu rozvařené, neděste se, konzistenci doženete kokosem a na chuť to mít vliv nebude. Nyní necháme úplně vychladnout, nesmí být vůbec teplé!


Mezitím si nachystáme sušené švestky, ty dáme do misky a zalijeme horkou vodou, aby byly potopené, necháme takto pět minut. Švestky trochu změknout. Vodu slijeme a švestky dobře okapeme. Přesuneme je do mixéru a umixujeme na hrubší pastu, nechceme povidla :) Ale ani obří kusy. Opět necháme zcela vychladnout. 


A nyní ta zábavná část, všechny suroviny máme krásně studené, takže je teď pěkně smícháme dohromady. Do mísy nasypeme jáhly, dáme pastu ze švestek, lžíci koksového oleje, med dle chuti a přidáme Matcha tea, začněte s 2g a postupně přidávejte podle vaší chuti. Nakonec doladíme konzistenci strouhaným kokosem, množství závisí na řídkosti vaší směsi. Směs musí být dobře tvarovatelná a málo lepivá, jen tak lehounce. Když máme směs dokonalou, dáme jí do misky, tu zakryjeme folií a na hodinku necháme ztuhnout v lednici. Díky tomuto kroku ztuhne kokosový olej a kuličky budou nádherně tvarovatelné a pevnější. Z hmoty tedy tvarujeme kuličky,které následně ještě obalíme v kokosu. A už můžeme podávat. Netradiční chuť zeleného čaje se švestkami a kokosem je to pravé pro zdravé mlsání :) 


Dobrou chuť

Komentáře

  1. Jani to vyzerá super, mám rada takéto zdravé sladkosti :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jani jsou krásné, ta zelená barva s kokosem moc ladí a určitě i chutná skvěle hezké dny :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky