Špenátovo-rukolový salát s tofu

Tento salátek jsem okoukala v jedné vegetariásnké restauraci v Praze, tak mi zachutnal, že jsem si ho musela zkusit udělat i doma a povedl se na jedničku. Jedná se o rychlé a zdravé jídlo, plné vitamínů, lehce stravitelných bílkovin a minerálů. Prostě ideální na jaro, léto a dietní období. A hlavně moooc dobře chutná! Důležitou ingrediencí je zde uzené tofu, hodí se sem více než klasické, dá se koupit snadno v dmdrogerii, zdravých výživách nebo i supermarketech, cenově se také hodně liší od 35-150Kč. Takže škála je opravdu pestrá. Nemyslím si , že je zde nutné nakupovat to nejdražší , já kupuji kolem 40-50 Kč a jsem vždy spokojená. Mírně se od sebe chuťově liší, takže testujte ať najdete tu svou oblíbenou značku, My si s přítelem oblíbili asi nejvíc z DM drogerie, je pro mě chuťově nejlepší. Teda zatím :)

Historie Tofu sahá až několik let před naším letopočtem a vzniklo jak jinak než v Číně, později se rozšířilo do všech asijských zemí, pak do Ameriky a Evropy. Dnes díky rozšíření vegetariánství a všeobecnému zájmu o zdravé potraviny si získává oblibu i u nás. Tofu vzniká srážením čerstvého sójového mléka. Jedná se tedy o chuťově velmi jemný produkt, který snadno přijímá chutě ostatních ingrediencí,může se tedy využít na přípravu slaných i sladkých jídel.  Ve vegetariánské a veganské kuchyni je oblíben hlavně díky vysokému obsahu kvalitních bílkovin, které nahrazují maso. Další nesmírnou výhodou tohoto sójového zázraku je nízkokalorická hodnota, proto je také vhodné při snižování cholesterolu i nadváhy.Obsah živin se leší dle druhu tofu, v průměru lze říci , že ve 100g tofu je cca 10g bílkovin, 4,5 g tuku, 1 g sacharidů, 100 mg vápníku a další cenné látky jako například hořčík a železo. Nesmíme opomenout , že je také zásadotvroné   ( dnes máme převážně kyselinotvornou stravu což nám dlouhodobě nesvědčí ), lehce stravitelné a má nízký glykemický index. Takže pokud jste ho ještě nevyzkoušeli, určitě mohu jen doporučit a nejlépe začít s uzeným druhem, ten připomíná chutí uzeniny.

Ingredience pro dvě až tři  osoby ( trochu odhadem :) :
  • 200g tofu ( což je jedno balení )
  • pečivo k podávání
  • rukola
  • baby špenát
  • sušená rajčata ( tady jsou vhodná již naložená v oleji, jsou měkčí než jen sušená )
  • 1/2 palice česneku ( neloupané, jen rozdělené na stroužky )
  • parmazán nebo pecorino
  • olivový olej ( může být i avokádový )
  • červené víno, trocha třtinového cukru a ocet balsamico ( můžete nahradit hotovým balsamicovým glazé/ redukci )
Nejprve si předehřejeme troubu na 200°C, česnek rozdělíme na stroužky a dáme na pečící papír do trouby.Česnek je hotový za cca 15min, může být lehoulince připeklý, ale hlavně je na dotek měkký, vyloupeme  a dáme stranou.


Na talíře rozdělíme stejným dílem rukolu a špenát, na ně rozložíme na větší kousky nakrájená sušená rajčata. Česnek můžeme překrojit na půl a rozložíme na salát. Tofu nakrájíme na plátky a na troše olivového oleje opečeme dozlatova z obou stran na pánvičce. Ještě teplé rozložíme na talíře, posypeme nahrubo nastrouhaným parmazánem a lehoulince pokapeme olivovým olejem.

Nyní je čas na dresing, pokud máme kupovaný je vše lehčí, ale já pokud mám trochu vína dělám ho sama , je to jednoduché. Potřebujeme cca 100ml červeného vína a stejné množství červeného balsamica a zhruba 3 lžíce třtinového cukru, vše smícháme a vlijeme na pánev. Zahříváme dokud nedostaneme požadovanou hustotu , pozor směs houstne i po odstavení. Pokud se nám zdá moc hustá naředíme vodou, ale jen lehce. Jakmile je glazé hotové přelijeme jím salátek. Pozor spíš míň než víc, glazé je hodně výrazné. Ale k chuti uzeného tofu a pečeného česneku je přímo dokonalé :)Nemusíte se ani bát , že byste po pečeném česnku nemohli na pokec s kamarádkou, poradu nebo i rande, pečený česnek ztrácí téměř všechen svůj pach a zůstává jen o dost jemnější chuť. A nepálí po něm ani žáha. Myslím, že si tenhle salátek zamilujete stejně jako já :)

Dobrou chuť

Komentáře

  1. takéto jedlo milujem,super receptík, to si musím spraviť! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky, jen ho doma dělám jen pro sebe, což je škoda, člověka to pak tak nebaví. Určitě napiš jak chutnalo :)

      Vymazat
  2. wau, miluji saláty, miluji tofu, miluji sušená rajčata, nemůžu se dočkat, až vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  3. miluju tofu, a sušený rajčata:) vypadá to dokonale!

    OdpovědětVymazat
  4. lákavý šalát aj pre mňa, vyzerá super!

    OdpovědětVymazat
  5. Tento salát jsem ochutnala v Lehké hlavě v Praze a úplně jsem se do něj zamilovala... Zítra ho mám v plánu dělat k obědu. Moc díky za recept ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Moc dobrý, díky za recept. Dokonce i manžel pochválil a snědl a to je co říct :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky