Pastasotto s tymiánem a houbami
Pokud si lámete hlavu co, že to Pastasotto je, jedná se o jídlo velmi podobné klasickému rizottu, jen hlavní surovinou není rýže,ale těstoviny ve tvaru rýže - risoni. Pokrm kombinuje vláčnost rizota s chutí těstovin. Opravdu doporučuji alespoň jednou ochutnat, zvlášť pokud je na Vás klasické rizotto moc krémové.
Ingredience pro 4 osoby:
Ingredience pro 4 osoby:
- cca 400g směsi hub ( ideálně pokud máte lesní houby, já mám ještě pár sáčků v mrazáku, nebo směs například lišek, žampionů, jen nedoporučuji Hlívu, chutí se nehodí do tohoto pokrmu )
- sůl
- pepř
- 1 malá žlutá cibule
- 500 ml zeleninového vývaru
- olivový olej
- 150 ml bílého suchého vína
- čerstvý tymián
- kousek másla
- 250 g těstovin risoni
- velká hrst strouhaného sýra Gran Moravia + trochu na posypání
Nejprve si na jemno nakrájíme cibuli i česnek. Na olivovém oleji necháme zesklovatět cibuli pak přihodíme česnek a na menší kousky nakrájené houby, vše restujeme do té doby než se z hub vypaří všechna voda. Poté zalijeme vínem ,která necháme téměř odpařit. Nyní vsypeme těstoviny a tymián, zalijeme vývarem a na mírném ohni pod pokličkou vaříme cca 12-15minut. Zhruba po deseti minutách ochutnáváme,abychom těstoviny nerozvařili. Pokud se vývar odpaří a těstoviny vám přijdou naopak ještě trochu tvrdé tak stačí jen po troškách přilít horkou vodu.
Jakmile jsou těstoviny uvařené, měli bychom mít pastasotto husté s minimem tekutiny, pak už jen vmícháme máslo, vypneme, vmícháme nastrouhaný sýr a dochutíme pepřem a solí. Hned podáváme posypané sýrem a čerstvou petrželkou.
Dobrou chuť
jeej u nás sa to volá sovenská ryža, musím skúsiť takúto variantu :)
OdpovědětVymazatAha :) já to ochutnala poprvé
Vymazat