Palačinkový dort s physalis

Léto je ideálním obdobím, kdy můžeme ochutnávat různé druhy ovoce a kdy se hodí všechny rychlé recepty na dezerty. Nikdo z nás totiž nechce v těchto vedrech trávit čas u zapnuté trouby a péct složité recepty,ale přesto máme chuť si zamlsat. Ideální dobrotou je tedy právě palačinkový dort - je rychlý, jednoduchý a může mít snad milion podob a chutí.Navíc Vám s ním rádi pomohou i děti , zvlášť vrstvení krému a ovoce je bude víc než bavit.


Já jsem se Vám dnes rozhodla ukázat variantu s využitím kakaových palačinek, krému z mascarpone a jogurtu a vše doplněné borůvkami s mochyní, což je druh "třešně". Toto exotické ovoce má velmi zajímavou natrpklou a velmi specifickou chuť, pokud byste v receptu tohle pro mě naprosto chuťově dokonalé ovoce rádi nahradily, klidně můžete , doporučuji však nějaké lehce nakyslé ovoce, aby dodalo receptu trochu více šťavnatosti - takže třeba višně, rybíz apod. K receptu se méně hodí velmi sladké druhy ovoce, jelikož krém sám o sobě je sladký dost.

Suroviny na palačinky máte dozajista doma všichni po ruce, opékat je můžete nasucho nebo na trošce kokosového oleje stejně jako já, provoníte si tak celou kuchyni i samotné palačinky krásnou kokosovou vůní :) Co však doporučuji je opékat palačinky na kvalitní palačinkové pánvi, více o pánvi značky Castey, kterou používám já se dočtete v minulém receptu zde. A zakoupit ji můžete na eshopu Značkové nádobí, ale nezaručím Vám, že do košíku "hodíte" jen tuhle pánev , mají tam hodně zajímavých věciček :) Jen mít větší kuchyni :))


Ingredience na palačinkový dort pro 4-5 osob:

  • 250 ml plnotučného mléka
  • špetka jedlé sody
  • cca 4-5 polévkových lžic kvalitního kakaa
  • 110 g hladké mouky
  • 1 polévková lžíce moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 25 g kokosového oleje ( v tekuté podobě,což v tomhle vedru není problém :)
Nejprve smícháme vajíčka s cukrem, poté přidáme mouku se sodou, kakao i kokosový olej a přilijeme po menších dávkách mléko, tak aby v těstě nebyly hrudky. U tohoto těsta není nutné nechávat ho odpočinout, nepotřebujete tentokrát co nejtenčí palačinky,ale v průměru menší cca 15cm a klidně i o něco silnější. Na jednu palačinku potřebujeme zhruba 3/4 klasicky velké sběračky. Palačinky opékáme tedy nasucho nebo na lehounce vymazané pánvi kokosovým olejem. Jakmile budeme mít všechny palačinky hotové dáme je stranou dokonale vychladnout, je to nutné, aby se krém neroztával!


Ingredience na krém na jeden dort:
  • 150 -200 g borůvek
  • jedno balení physalis
  • moučkový cukr podle chuti
  • 350 g mascarpone
  • 200 g řeckého jogurtu
  • meduňkové lístky na ozdobení
Na krém smícháme mascarpone, jogurt a moučkový cukr podle chuti, krém musí být nadýchanější a bez hrudek, ideální je tedy směs promíchat elektrickým šlehačem. Nyní už jen vrstvíme krém a palačinky, do jednotlivých vrstev dáváme borůvky i s krémem, někde jen krém, záleží na Vás jak moc ovocný dort budete mít. Na závěr končíme krémem, který posypeme rozpůlenými plody mochyně a borůvkami,nyní už jen dozdobíme lístky meduňky a můžeme podávat. Tenhle dezert vydrží v lednici ( přiklopený ) cca tři dny. Ale je tak výborný, že stejně zmizí daleko dřív :)


Dobrou chuť

Komentáře

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky