Dutch baby palačinka s višňovou omáčkou

Tyhle palačinky z trouby s roztomilým názvem Dutch baby jsou nyní absolutním hitem ,který konečně přišel i k nám. A jelikož vypadají přímo nádherně, tak jsem ji rozhodně musela také vyzkoušet a poučení pro příště - chce to větší pánev ,aby bylo těsto tenčí,ale i tak byla skvělá. Nafotit dutch baby je trochu složité ,protože dost rychle po vyndání z trouby "splaskává" takže i podávání musí být ihned po vyndání z trouby. Rozhodě tohle není má první ani poslední palačinky z trouby, dost mě to totiž baví a rozhodně budu experimentovat s omáčkami atd. Takže tohle berte jako první recept, první pokus a doufám, že si palačinkování užijete se mnou.


Ingredience pro 4 osoby:

  • 3 studená vejce
  • 185 ml studeného mléka
  • 70 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 90 g cukru krystal
  • 1 vanilkový lusk
  • kousek másla
  • velkou hrst mražených višní
  • velkou hrst mražených jahod
  • třtinový cukr dle chuti
  • moučkový cukr
  • 100-150 ml jablečného moštu
Co budete potřebovat je rozhodně dobře rozpálená trouba na 220°C a pánev ,která může do trouby a to ideálně průměr alespoň 25 cm nebo klidně i 28cm. Jakmile bude trouba předehřátá, dáme do ní ohřát pánev a mezitím si nachystáme těsto. 

Nyní si v míse ušleháme do pěny vajíčka s cukrem, poté přidáme špetku soli, mléko a prosypejme mouku.Mělo by nám vzniknout hodně řídké těstíčko. Když je pánev rozpálená vyndáme jí z trouby a dáme do ní kousíček másla, rychle pánví zakružme, aby se máslo dostalo všude a hned do pánve vlijeme všechno těsto, dáme do trouby a pečeme 20-25 minut. Důležité pravidlo je nikdy neotvírat troubu dřív než bude palačinka hotová, "spadla" by a nebyla by tak nadýchaná. Že je hotová pouznáte , když se v ní začnou tvořit obří bublinky a okraje budou doslova utíkat z pánvičky, je to docela sranda pozorovat :) 


Mezitím si musíme ještě připravit ovocnou omáčku, do hrnce si dáme jahody i višně ( já kupovala višně v icelandu mají je za pár korun a jahody jsem měla ještě z léta ) , přidáme rozříznutý celý vanilkový lusk a zalijeme vše moštem. Dáme vařit než bude ovoce měkké a tekutina spíše vyvřená. Poté lehce rozmixujeme tyčovým mixrem ( před mixováním musíte vyndat vanilkový lusk ), ale ne všechno ideální je když zbudou i větší kousky ovoce. Vše ještě můžeme dochutit třtinovým cukrem. Když je palačinka hotová,vyndáme pánev z trouby rozkrájíme,polijeme omáčkou a zaprášíme moučkovým cukrem :) Moje palačinka je silnější než by měla být, zvolila jsem totiž malou pánev o průměru 22 cm takže těsta dole bylo trochu víc,ale  i tak je palačinka výborná. Vy zvolte ,ale pánev větší. 

Dobrou chuť

Komentáře

  1. Proč já čtu tyhle články takhle navečer... Proč?! Teď mi kapou slinty do klávesnice a já budu muset jít vyrabovat špajz... :-D
    Mimochodem - ten recept zní jako něco, co by mohla zvládnout i moje maličkost :-)
    Bebe

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle je dost zajímavé, taky už jsem několikrát viděla recepty, ale ještě jsem to nezkoušela.. Asi brzo vyzkouším ;)

    A.

    OdpovědětVymazat
  3. To vůbec neznám! Ale moc se mi to líbí. My dělali palačinky včera a musím jich u nás dělat hodně... nebaví mě stát u plotny a smažit. Přemýšlím, jestli by tohle šlo nalít na plech a pak krájet :D
    blog Měj se ráda

    OdpovědětVymazat
  4. Óó, mít ten talířek teď tady ke kávě! Co mně to děláš :-)
    Nádhera!

    OdpovědětVymazat
  5. Bebe - na večer to není moc dobrý nápad :D Jojo recept je hodně jednoduchý a pokazit se ani moc nedá, spíš palačinka od palačinky vylepšovat :)

    OdpovědětVymazat
  6. Sororessa - určitě vyzkoušej , je to docela sranda :)

    OdpovědětVymazat
  7. Radka - jojo když dělám klasické palačinky tak jich musím udělat taky pořádnou kopu :) Tahle porce je pro 4 střídmé jedlíky , je to spíš jen k snídani, na takové to celodenní ujídání palačinek pro víc lidí jsou lepší klasické

    OdpovědětVymazat
  8. Hanka - děkuji, jsem ráda, že i když se mi recept nepovedl na 100% tak se líbí :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky