Sýrové tyčinky s česnekovým dipem

Vánoce mámě úspěšně za sebou a nyní je potřeba chystat se pomalu na Silvestra, promýšlet co za dobrůtky k vínu apod. My letos určitě nevynecháme velmi jednoduché Sýrové twistry s česnekovým pikantním dipem. Jsou vynikající , vždycky se po nich jen zapráší a potěší snad každého hosta.


Ingredience pro cca 4 osoby:

  • listové těsto , ideálně již rozválené
  • ricotta
  • 1 rozšlehané vejce
  • nahrubo nastrouhaný sýr Gran Moravia
  • sůl
  • pepř
  • 2 palice česneku
  • 300 g zakysané smetany
  • olivový olej

Nejprve si dáme do trouby rozpálené na 190°C péct palice česneku. U česnekových palic pouze lehce odřízneme horní část , taky aby byl vidět syrový česnek, jinak ponecháme v celku a ani neloupeme! Celé palice lehce pokapeme olivovým olejem a dáme na dvacet minut péct. Za tuto dobu by měl krásně zezlátnout a hlavně výrazně změknout.

Mezitím tím si pomyslně rozdělíme listové těsto na dvě poloviny, jednu potřeme velmi tenkou vrstvou ricotty, lehce opepříme i osolíme, posypeme strouhaným sýrem Gran Moravia a celé přiklopíme druhou polovinou těsta. Poté už jen nakrájíme na tenké proužky, které stočíme do tvaru twistra a potřeme rozšlehaným vejce. Nyní vyndáme upečený česnek a do trouby dáme péct tyčinky. Pečeme dozlatova asi deset minut.




Když česnek trochu zchladne, postupně vymáčkneme do mističky všechny upečené stroužky, měly by mít krémovou konzistenci. Smícháme se smetanou, dochutíme solí a pepřem. Dáme do lednice vychladit. Hotové tyčinky jsou ihned po vytažení velmi křehké, takže je nechte v klidu úplně vychladnout. Poté namáčíme do česnekového dipu. 

Dobrou chuť

Komentáře

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky