Sýrové tyčinky s česnekovým dipem
Vánoce mámě úspěšně za sebou a nyní je potřeba chystat se pomalu na Silvestra, promýšlet co za dobrůtky k vínu apod. My letos určitě nevynecháme velmi jednoduché Sýrové twistry s česnekovým pikantním dipem. Jsou vynikající , vždycky se po nich jen zapráší a potěší snad každého hosta.
Ingredience pro cca 4 osoby:
- listové
těsto , ideálně již rozválené
- ricotta
- 1
rozšlehané vejce
- nahrubo
nastrouhaný sýr Gran Moravia
- sůl
- pepř
- 2
palice česneku
- 300
g zakysané smetany
- olivový
olej
Nejprve si dáme do trouby rozpálené na 190°C péct palice
česneku. U česnekových palic pouze lehce odřízneme horní část , taky aby byl
vidět syrový česnek, jinak ponecháme v celku a ani neloupeme! Celé palice lehce
pokapeme olivovým olejem a dáme na dvacet minut péct. Za tuto dobu by měl
krásně zezlátnout a hlavně výrazně změknout.
Mezitím tím si pomyslně rozdělíme listové těsto na dvě
poloviny, jednu potřeme velmi tenkou vrstvou ricotty, lehce opepříme i osolíme,
posypeme strouhaným sýrem Gran Moravia a celé přiklopíme druhou polovinou
těsta. Poté už jen nakrájíme na tenké proužky, které stočíme do tvaru twistra a
potřeme rozšlehaným vejce. Nyní vyndáme upečený česnek a do trouby dáme péct
tyčinky. Pečeme dozlatova asi deset minut.
Když česnek trochu zchladne, postupně vymáčkneme do mističky
všechny upečené stroužky, měly by mít krémovou konzistenci. Smícháme se
smetanou, dochutíme solí a pepřem. Dáme do lednice vychladit. Hotové tyčinky
jsou ihned po vytažení velmi křehké, takže je nechte v klidu úplně vychladnout.
Poté namáčíme do česnekového dipu.
Dobrou chuť
Jako stvořené pro silvestrovský stůl!
OdpovědětVymazatHana a nejen pro něj , k dobrému vínu a filmu absolutní pecka
OdpovědětVymazat