Vánoční dort

Jak už název napovídá, dnes se nebude jednat pouze o klasický recept, ale o recept Adventní, Vánoční a navíc zapojený do skvělého projektu Brown sugar challange. Což je projekt , který má přinést nejen krásný Vánoční recept,ale hlavně navnadit více lidí k záměně klasického bílého cukru za hodnotnější hnědý - třtinový cukr, který má oproti klasickému mnohem více výhod. Klasický cukr, je sice krásně bílý jako sníh,ale to je tak asi všechno, jinak je to jen sladké a prázdné nic plné kalorií. Za to třtinový cukr, má krásně zlatavou jantarovou barvu, krásně voní po medu až karamelu čímž dodá jídlu další chuťpvý rozměr navíc. Hlavním přínosem je ovšem to , že není zbavený o minerály, vitamíny nebo enzymy, takže volba je dnes jasná - jednou z hlavních surovin bude dnes v receptu právě Třtinový bio cukr, díky kterému bude recept chutnat výrazně po karamelu :)


A proč recept právě dnes, na druhou Adventní neděli ? Druhá Adventní neděle je totiž také nazývána Bronzovou a náš karamel z třtinového cukru bude mít sytě bronzovou barvu ...navíc druhá zapálená svíčka, se podle tradic nazývá Betlémskou a má symbolizovat, nejen Ježíškovi jesličky,ale hlavně lásku a tu si u tohohle výborného Vánočního dortu vychutnáte o to líp. No co nabídnout rodině lepšího než Vánoční ořechový dort s karamelem ? :)


Nebojte dort je lehký, takže Vám půjde od ruky raz dva, jen je potřeba na náplň trocha té trpělivosti..Ale když jsem to zvládla já, tak vy určitě také, navíc tenhle hříšně sladký dort za to stojí :)

Ingredience na dort 20-22cm :

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky ( pokud chcete zdravější verzi klidně se nebojte použít celozrnnou , nebo její kombinaci )
  • 30g třtinového cukru ( do těsta doporučuji světlejší variantu ať je krásně vidět barevný rozdíl mezi těstem a náplní )
  • 1/2 lžičky soli
  • 170g změklého másla
Na náplň:
  • 400 g vlašských ořechů poctivě nadrcených na malé kousky ( pokud chcete jemnější variantu dejte větší část loupaných mandlí a jen trochu vlašských oříšků )
  • 150 g třtinového cukru ( zde čím tmavší tím lepší )
  • 8 lžic studené vody
  • 300 ml smetany na šlehání ( 31% )
  • 15 g másla
Na polevu:
  • 170 g tmavé minimálně 60% čokolády ( já použila 70g 70% čokolády a zbytek 80% )
  • 40 g másla
  • 100 g marcipánu na dozdobení ( množství záleží na tom kolik hvězdiček atd. budete na dort dávat )
Chystáme karamel z třtinového cukru, krásná barvička že ?:)

Karamel po přidání smetany ..

Nejprve si připravíme náplň, která vyžaduje trochu té trpělivosti. Do nepřilnavé pánve nebo hrnce dáme všechen třtinový cukr a studenou vodu, přivedeme rychle k varu, poté stáhneme a jen na velmi mírném plameni za neustálého míchání necháme cukr krásně zkaramelizovat na sytou jantarovou barvu, trvá to cca 10 minut. Poté odstavíme z plamene a po velmi maličkých částech vmícháváme smetanu, která musí mít pokojovou teplotu. Jakmile vmícháme všechnu smetanu, vrátíme na plotnu a na střední teplotě mícháme do zhoustnutí, trvá to zase cca deset minut. Opět je nutné poctivě míchat. Jakmile jsme s hustotou spokojeni , vypneme a vmícháme máslo a poté všechny ořechy, dokonale promícháme a necháme stranou vychladnout.


Nyní zapneme troubu na 180°C a rozevírací dortovou formu vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme máslem. Smícháme všechny suroviny na těsto , rozdělíme na cca 1/3 a 2/3. Větší část vyválíme na pomoučněném vále a vložíme do formy, pěkně na dno a ještě na boky viz foto. Pak rovnoměrně rozprostřeme náplň. Druhou část těsta rozválíme a přiklopíme jí dokonale náplň a okraje přitiskneme dobře k sobě. Nyní dáme péct na cca 40min dokud těsto nechytne mírně zlatavou barvu, pak vyndáme a necháme vychladnout. 


Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a máslo, potřeme dort ( ideální je vyklopit ho dolní stranou nahoru, bude na pohled dokonalejší :) a necháme polevu zatuhnout. Poté už jen vyválíme z marcipánu placku z které vykrájíme hvězdičky, měsíček apod. Fantazii se meze nekladou. Dort podáváme s lehce oslazenou zakysanou smetanou, zmrzlinou nebo šlehačkou, pro lepší vláčnější efekt. Dort také výborně chutná den uleželý :)



Teď Vám obvykle přeji dobrou chuť,ale dnes ještě nekončíme mám pro Vás překvapení ve formě bleskové soutěže o něco co obsahuje Hnědý cukr,ale absolutně žádné kalorie :D Co by to tak mohlo být ? Jelikož cenu do soutěže věnovala dánská firma Urtekram, už je vám asi jasné , že se jedná o přírodní kosmetiku ...a o co konkrétně? O přírodní Šampon s obsahem hnědého cukru, který dodá objem i těm nejsplihlejším vláskům, což se myslím, hodí když všechny lítáme jen kolem plotny, trouby a mnohdy nestíháme nic víc než chystat pro druhé krásné Vánoce :) Takže objem co by trochu vydržel by se víc než hodil. A co pro to musíte udělat , abyste tuhle novinku mohli vyzkoušet?

  • Jeden like Urtekram na FB jako poděkování za věnování ceny do soutěže zde
  • V komentáři uveďte email , ať Vás mohu ihned kontaktovat v případě výhry
  • POZOR!! soutěž trvá jen do dnešní půlnoci, takže se jedná o Adventní nedělní soutěž, tak moc neváhejte 
  • Do komentáře můžete napsat cokoli chcete, komentář k receptu, k třtinovému cukru, k adventní neděli a nebo mi jen napište jak se dnes máte :D 
A máme tu vítěze, tedy vítězku, vybranou jak jinak než opět náhodně Random ( ještě , že je tenhle pprográmek, jinak bych musela použít asi klobouk,protože rozhodnout,který komentář se mi nejvíc líbí by bylo těžké ) a pobavilo mě , že šťastné číslo je 7 :)) A kdo , že to má komentář číslo sedm...Bára... no jo aspoň odměna, za to, že mě i kolegyně v práci čtou, že Baru :D  A ne jen žadoní ať přinesu něco dobrého. A pro ty co nevyhráli nebojte čeká Vás zdravá soutěž o něco k snědku a tady už předem vím , že se kolegové nezapojí :D Je to až moc zdravé :)




Takže dnes nejen Dobrou chuť,ale i hodně štěstí :)
 A hlavně krásnou druhou adventní neděli. 

Komentáře

  1. Dort vypadá velmi chutně :) a šampon je dělaný jak na mé vlasy
    MikulkovaVendula@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Čoko dort! Už jsem Ti říkala, že si tě chci vzít? :D I když jsem po obědě, tak se mi sbíhají sliny, mňam!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne neříkala Claire,ale v práci to slyším každý den :D

      Vymazat
  3. Tak tenhle dort bych si hned dala! :o Kdybych byla v kuchyni šikovnější, tak kašlu na vánoční perníčky a jdu na dort! :D
    klara.zakova1@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Mňam, dortík vypadá vážně úžasně! Také používám ve většině případů do všeho jen třtinový cukr, je pravda, že kromě zdravých látek má v sobě i do chuti "to něco" skvělé navíc. Moc se mi líbí barevná symbolika pěkného dárečku a cukříku s bronzovou adventní nedělí. Přeji všem krásné Vánoce! :)
    Sleduji FB: Ivana Mikuličková. hezkakytka@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji,jsem ráda, že se líbí. Tobě také krásné Vánoce

      Vymazat
  5. Ahoj,
    dort vypadá úžasně a je krásně nafocený! Já bílý cukr nepoužívám vůbec, pouze třtinový.
    Na FB sleduji už delší dobu jako Lenushenka Scrap :)
    Krásnou adventní neděli, Lenka
    lenka_jas@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bílý jen tam kde je nutné zachovat světlou barvu těsta, jinak ho nepoužívám.

      Vymazat
  6. jarkahavlikova@centrum.cz
    díky za soutěž i receptík, aspoň něco připomíná advent v tomhle uplakaným počasí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, moc vánoční náladu díky počasí taky nemám, jen v kuchyni při přípravě takhle slavnostních dobrot

      Vymazat
  7. The best cake in the world !!!
    barbora.hofmann@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  8. Mňam, mňam! Dort vypadá výborně, ale sama bych si na něj netroufla. Děláš mi chutě a já teď mám chuť jít mamce vyjíst už napečené vánoční cukroví :/ :D My doma hnědý cukr moc nepoužíváme.. Asi máme zafixované kupovat ten bílý.. Ale někdy se stane, že ho doma máme, ale třeba na pečení ho vůbec nepoužijeme. Doufám, že se to časem změní. Mimochodem máš úžasný blog! Hned jsem si ho dala do oblíbených a mám v plánu zkusit některé recepty.

    email: stefkova.ma@email.cz
    Na FB tě a stránku sleduju jako Markéta Štefková

    http://life-by-mrsjagr.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ono co si budeme nalhávat, doma ho mamka taky nepoužívala, to až já od té doby co nebydlím doma, starší generace to někdy berou jako přežitek :D A děkuji za pochvalu dortíku u blogu :)

      Vymazat
  9. Recept i šampón vypadají skvěle:-) fijalova.kfjetina@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  10. ahojky:) ten dortík vypadá skvěle, asi to vyzkouším, ale až po vánocích, protože už teď mám pocit, že jím jenom sladké (může za to tak trochu i Mikuláš:) ). třtinový cukr používám místo bílého, ale vzhledem k tomu, že nesladím ani čaj, ani kafe, takže ho používám jen na pečení, ale myslím, že ten rozdíl je poznat. jinak já slavím tuto neděli tak, že poslouchám koledy, jím perníčky (z Ikei), popíjím svařák a užívám si neděli:) vše splněno:) ver.langerova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to mi povídej, já už mám pocit, že letos se cukrem asi předávkuju..takže předsevzetí na další rok - zdravé Vánoce? :)

      Vymazat
  11. Tak ačkoliv dorty moc nemusím (hlavně ty plné máslového krému), tak tento bych si s chutí dala....vypadá luxusně:-).
    priby.lenka@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My doma ty s máslovým krémem fakt rádi nemáme, proto většinou šlehačkové, čoko nebo mascarpone či tvaroh .)

      Vymazat
  12. Dort vypadá vážně úžasně! :) a ten šampon taky, moc ráda bych ho vyzkoušela :)
    verca.sticova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych ho taky ráda vyzkoušela :D Tak se asi sejdem v nejbližším obchodě s kosmetikou co? No prostě výherkyně nám bude muset napsat jaký je, jinak to nevidím :D

      Vymazat
  13. Sbíhají se mi sliny..!!! Kéž by mi někdo takový dort upekl :)
    luciekozana@gmail.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) To já si zas říkám každého ráno, kéž by mi někdo přichystal snídani :)

      Vymazat
  14. Hmm, prosím si kúsok, alebo pre istotu hneď aj dva :D Ale šampónom by som sa tiež nechala ponúknuť :)
    b.girethova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  15. A já to nestihla, 00:03. :(
    Dort vypadá nádherně!

    OdpovědětVymazat
  16. Bruwen , jdou ti špatně hodinky :D zařazeno neboj :)

    OdpovědětVymazat
  17. Krása! Moc se ti povedl a na 100 % vím, že báječně chutnal :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Hani :) Chutnal jako dort křížená s vánočním cukrovím :)

      Vymazat
  18. Dobrý recept. Moje dcera Anna byla nadšená.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je skvělé, moc děkuji za milý komentář :) Udělal mi dnes obrovskou radost.

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky