Špagetová dýně s houbovou omáčkou

Ještě loni na podzim se Špagetové dýně daly sehnat spíš výjimečně a dnes jsou s nimi zaplavené supermarkety úplně běžně a někdy i za skvělé ceny, takže letos jedu v dýních doslova a do písmene denně :) Jsou tak multifunkční a tenhle druh je opravdu skvělý v tom, že po upečení se dá nádherně naškrábat dužina na vlákna připomínající špagety, proto také ten název - Špagetová dýně. Chuťově je méně výrazná než jiné druhy a ideální na různé druhy úprav. Tenhle recept je vhodný pro ty z vás, kdo tuhle dýni ještě nezkoušeli a mají z ní trochu respekt. Garantuji vám , že díky téhle úpravě vám zachutná a nebudete se bát dalších experimentů.


Ingredience pro 4 - 5 osob:

  • 1 špagetová dýně
  • olivový olej
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • 1 malá žlutá cibule nadrobno
  • sůl
  • pepř
  • směs lesních hub , nakrájených na menší kousky
  • 250 ml smetany ( zda extra tučnou nebo ne nechám jen na vás )
  • 1-2 velké hrsti strouhaného sýru Gran Moravia
  • na jemno posekaný čerstvý rozmarýn, asi jednu zarovnanou lžíci
Nejprve je nutné upéct si dýni. Troubu si předehřejeme na 200°C a plech vyložíme pečícím papírem. Dýni rozpůlíme a řezy pokapeme lehce olivovým olejem. Pečeme asi 45 minut v troubě řezem dolu. Tak se nám dýně na řezu neopeče,ale jen bude pěkně měkká. 


Upečenou dýni vyndáme z trouby, obrátíme a necháme trochu vychladnout ,aby se s ní dalo snadno pracovat. Poté Vás totiž čeká zábavná část / tady budou rády pomáhat i děti. A to vzít vidličku a naškrábat si špagetky - viz foto. Jde to snadno a budete z ní mít doslova obří množství! Porce z jedné dýně je fakt tak pro 4-5 osob. Ale nebojte, pokud jste jen dva spotřebujte množství je pro dvě osoby a zbytek nechte vychladnout, a dejte v krabičce do lednice, dá se spotřebovat bez problémů i druhý den. Samozřejmě myslím samotnou dýni bez omáčky!


Mezitím si na trošce olivového oleje opečeme osolené a opepřené houby s rozmarýnem a cibulí. Poté přilijeme smetanu a přidáme česnek. Vše vaříme dokud houby nezměknou a smetana trochu nezhoustne. Nyní už jen vhodíme nastrouhaný sýr,necháme rozpustit a dochutíme pepřem a solí. Vmícháme špagety z dýně a servírujeme s trochou strouhaného sýra.


Dobrou chuť

Komentáře

  1. Sice jsme letos nezavadili ani o prašivku, ale sušených mám v zásobě dostatek!

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám právě také ještě zásobu, na houby jsem se letos ještě nedostala :/

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky