Švestkový koláč s lískovými ořechy

Miluji podzimní švestkové koláče a ,když jsou ještě s ořechy a voní po karamelu, pak neodolám. My si dnes připravíme i trochu zdravější nebo spíše zajímavější variantu. Dostala jsem od kamarádky švestky ze zahrádky ,takže bylo jasné, že musím vyzkoušet nějaký ten rychlý koláč, po pročítání kuchařek a brouzdání po internetu jsem se rozhodla spojit hned několik receptů, no a navíc mi došly baterky do váhy takže si uděláme nejen rychlý recept ,ale také hrnečkový ,prostě stejně jako to dělaly naše babičky, váhu tedy dnes nechte schovanou a nachystejte si hrnek :)


Ingredience na koláč o průměru 28cm:

  • 1 + 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek kokosové mouky ( koláč díky ní bude nádherně vonět )
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • švestky
  • 1/2 lžička jedlé sody
  • 1/2 hrnku oleje z lískových oříšků , já použila Bohemia olej ( opět díky této surovině je koláč vláčný a krásně voňavý po oříšcích )
  • lískové ořechy, asi jednu velkou hrst
  • kousek másla
  • třtinový cukr , cca dvě lžíce
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 1/2 hrnku podmáslí
  • kůra z jednoho citronu
  • šťáva z jednoho citronu
  • špetka skořice
  • 1/2 hrnku agávového sirupu
  • 1/2 hrnku javorového sirupu

Nejprve si předehřejeme troubu na 180°C a formu o průměru 28 cm si vyložíme pečícím papírem, můžeme jak dno tak i obvod , nebo po obvodu vymažeme formu máslem, to je jen na vás. V míse smícháme všechny suché ingredience - mouku, skořici, jedlou sodu, prášek do pečiva, kokosovou mouku, sůl. V druhé míse zase všechny tekuté ingredience - podmáslí,olej, vajíčko, oba sirupy, šťávu i kůru z citronu. Poté spojíme dohromady jak suché tak tekuté ingredienci, vznikne nám husté,ale tekuté těsto, pokud by se Vám zdálo moc husté můžete přidat trochu podmáslí. Těsto nalijeme do formy. 


Poklademe vypeckovanými a rozpůlenými švestkami, řezem nahoru. Nyní si nahrubo posekáme lískové ořechy a v misce smícháme se změklým máslem a třtinovým cukrem, ořechy se tak krásně obalí máslem a cukrem a udělají na povrchu koláče karamelovou křupavou vrstvičku. Touto směsí tedy koláč posypeme a nyní už jen dáme do trouby. Pečeme cca 40-50 minut. Ke konci kontrolujte častěji a zkuste i test špejlí zda je těsto hotové. Necháme vychladnout a podáváme s dobrým kořeněným podzimním čajem :) Zaručím Vám, že všichni milovníci švestek budou jásat, koláč není díky podmáslí vůbec suchý a kokosová mouka udělá moc zajímavou chuť. 



Dobrou chuť

Komentáře

  1. Mňam, ten vypadá skvěle! Máme teď taky spoustu švestek, tak musím vyzkoušet. :)
    KattyLife

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji :) a také tak chutnal, díky méně tradičním surovinám je to hodně zajímavý koláč

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky