Cuketové lasagne se slaninou

Sice už se všichni moc těšíte na Vánoce, na Štědrovečerní klasickou českou večeři,ale co si dát den předtím nebo i potom něco dobrého italského a nalít si k vynikající večeři sklenku vína? Já jsem rozhodně pro, u nás doma se dělá salátu a řízečků jen tolik ,aby to vystačilo na večeři, nemáme rádi druhý den to samé, štědrovečerní večeře je u nás prostě jen na ten jeden den, abychom se na salát co nejvíc těšily. Takže dnes bude k obědu takhle dobrota, kterou jsme si oblíbily víc než klasické boloňské lasagne. Je taková lehčí a celkově o něco zajímavější varianta. Sice jsou cukety letní záležitostí,ale bez problémů je seženete ještě teď v každém obchodě.


Ingredience pr 4-6 osob:

  • olivový olej
  • 2 středně velké žluté cibule, nakrájené na malé kostičky
  • sušené oregano
  • čerstvá bazalka
  • 250-300 g slaniny, co nejlibovější ( na kostičky nakrájenou )
  • 2 středně velké cukety nebo ještě lépe 4 menší, jsou chuťově lepší ( nakrájené na kolečka )
  • 2 konzervy krájených rajčat, dost záleží na značce , některé jsou dost mdlé, mě se prostě nejvíc osvědčila Valfrutta
  • sůl
  • pepř
  • jedno balení sušených lasagní, cca 400 g nebo klidně i čerstvé
  • 100-150 g strouhaného sýra Gran Moravia
  • na bešamel - 50 g másla + 50 g hladké mouky + 600 ml polotučného mléka + špetka muškátového oříšku
Na pánvi na troše olivového oleje opečeme dozlatova cibuli a nakrájenou slaninu. Mezitím si na kolečka nakrájíme i cuketu. Pokud jí v jídle nechcete tolik cítit opečte jí také na troše oleje nebo stejně jako mi použijte čerstvou do receptu. Je to jen na vás. V hrnci ohřejte obě konzervy rajčat a nechtě trochu zredukovat objem, aby omáčka zhoustla. Pokud máte mdlejší rajčata okořeňte je kromě soli, pepře ještě troškou třtinového cukru, hned bude omáčka chutnat lépe. Nakonec přidáme oregáno a bazalku podle chuti. 


Troubu předehřejte na 180°C. A připravíme si bešamel. Máslo necháme na mírném ohni rozpustit, pak dobře vmícháme mouku  a necháme asi tři minuty za stálého míchání, poté vlijeme opatrně malým proudem za stálého míchání mléko. A nyní už jen značná dávka trpělivosti a stálého míchání než bešamel dostatečně zhoustne. Ten poté ochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem. Nyní už jen budeme vrstvit, na dno dáme trochu rajčatové omáčky, na ní lasagne, cuketu, cibulovo-slaninou směs a zalijeme trochou bešamelu a posypeme sýrem. Lasagne, rajčatová omáčka, cuketa, slanina s cibulí,bešamel a sýr..Takto vrstvíme a zakončíme to těstovinami a navrch bešamel, sýr a slanina. 

Zapékáme přiklopené v troubě asi 30 minut, poté odklopíme a necháme zezlátnout dalších cca 10-15 minut. Vyndáme z trouby, necháme minimálně pět minut odpočinout odklopené a podáváme.

Dobrou chuť



Komentáře

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky